Despre Noi

HeliosClinic

Primul centru de psihosomatică din România

Posibil să te doară frecvent spatele, stomacul, să ai crampe neobișnuite, erupții sau eczeme cutanate care apar fără niciun motiv aparent, să îți cadă părul, să ai dureri de cap persistente care pot asocia și amețeli, transpirații, insomnii cu scăderea atenției, concentrării și chiar a elanului vital.

Aceste suferințe sunt absolut reale dar problema este ca nu știi sigur de unde provin. Te-ai gândit că ar putea fi vorba de o tulburare psihosomatica?

Continuă să citesti si vei înțelege mai multe…

Medicina a separat istoric boala fie în minte (psihic), fie în corp (soma). Bolile psihosomatice contestă această paradigmă deoarece se prezintă fizic, dar se crede că au, cel puțin parțial, o origine psihologică. Acesta nu este un concept nou și a avut o serie de iterații de-a lungul timpului, cum ar fi „somatizarea” sau „simptomele inexplicabile din punct de vedere medical”.

Tulburarea psihosomatică se caracterizează prin simptome somatice (cum ar fi durerea, oboseala si alte simptome neurologice, manifestari cutanate, problemele gastro-intestinale, ginecologice etc) care sunt disconfortante sau duc la întreruperi semnificative ale funcționării zilnice și sunt persistente. Acestea sunt asociate cu gânduri, sentimente sau comportamente excesive legate de simptome sau problemele de sănătate, cum ar fi gândurile disproporționate și persistente cu privire la gravitatea simptomelor, nivelurile ridicate de anxietate legate de simptome cu timp și energie excesiv dedicate acestor simptome.

Colaborarea este piatra de temelie a managementului tulburărilor psihosomatice

Este ideal să existe o abordare multidisciplinară care să vizeze factorii biologici, psihologici și sociali care contribuie la dezvoltarea și perpetuarea bolii.

Modelul de abordare pe care HELIOS CLINIC îl oferă este un cadru eficient pentru gestionarea pacienților care prezintă tulburări psihosomatice. Cadrul sugerează colaborarea cu medici specialisti (pentru diagnosticarea corectă a simptomelor și tratarea bolilor asociate) și profesioniști din domeniul sănătății mintale, având o abordare empatică și încurajarând înțelegerea legăturii minte-corp.

Ai nevoie de ajutor?

Programează-te acum