Ce este terapia de grup?

„O formă de psihoterapie care implică unul sau mai mulți terapeuți care lucrează cu mai mulți oameni în același timp (Cherry, 2017)”. Scopul comun al grupului este aprofundarea abilităților interpersonale, deși fiecare membru poate avea obiective suplimentare. Fiecare grup este condus de unul sau doi terapeuți care ajută membrii să devină confortabili și să se introducă în procesul grupului.

Este, de obicei, o completare a terapiei individuale și, uneori, și a medicatiei, deși poate fi utilizată ca tratament independent pentru anumite probleme.

Singurătatea și izolarea tind să se accentueze odată cu instalarea, iar efortul (adesea dificil sau epuizant) de a ne conecta cu ceilalți este un obiectiv care devine din ce in ce mai greu de atins. Cea mai bună parte a participării la un grup este că nu trebuie să faci totul singur. Oricât de inconfortabil ar părea, împărtășirea uneori a gândurilor și sentimentelor dificile într-un cadru de grup poate fi extrem de utilă în facilitarea vindecării. Unele dintre cele mai reconfortante cuvinte din univers sunt „și eu ”. Momentul în care afli că lupta ta este și lupta altcuiva, că nu ești singur și că alții au mers sau merg pe același drum.

Tonul general și direcția sesiunii de terapie de grup vor varia în funcție de tipul de grup. Există multe tipuri diferite de grupuri cu zone de focalizare diferite, dar se încadrează în general în una din cele două categorii:

  • Psihoeducațional – Aceste grupuri sunt destinate să ofere membrilor informațiile de care au nevoie pentru a se adresa sau pentru a face față oricărui aspect care i-a adus în grup; acestea sunt de obicei structurate pe subiecte specifice sau module de parcurs.
  • Orientate spre proces – Aceste grupuri sunt mai concentrate pe experiență, partajarea reciprocă și stabilirea conexiunilor; discuția dintre membri domină acest grup mai degrabă decât o agendă prestabilită.

Unele dintre cele mai frecvente grupuri de terapie includ:

  • Grupuri de auto-ajutorare – Acestea sunt în general conduse de cineva care nu este un profesionist, dar care s-a luptat cu sau a reușit să depășească sau să abordeze o problemă și dorește să-i ajute pe ceilalți în acest proces.
  • Grupuri de suport – Accentul acestor grupuri se pune pe respectarea schemelor terapeutice prescrise; intenția este de a educa clienții despre medicația lor și importanța administrării, de a asigura respectarea instrucțiunilor medicului și de a reduce sentimentul de izolare.
  • Grupuri de terapie interpersonală – Acest tip de grup este destinat să se adâncească în relațiile actuale ale clienților pentru a înțelege problemele actuale; accentul acestor grupuri este mai degrabă asupra prezentului decât asupra trecutului.
  • Grupuri de întâlnire – Aceste grupuri își propun să scufunde membrii în situații de grup potențial incomode și intense în speranța de a provoca schimbări mai mari decât un grup de terapie tipic.
  • Psihodrama – Acest tip unic de terapie de grup se bazează pe membrii care acționează porțiuni semnificative din viața lor. Aceste reconstituiri dramatice pot provoca emoții puternice, care sunt discutate după fiecare „scenă”.

Numărul de participanți la o sesiune de terapie de grup depinde, de asemenea, de tipul de grup, dar poate varia de la doar trei sau patru persoane la doisprezece sau mai multe.

De obicei, sesiunile de grup se țin o dată sau de două ori pe săptămână timp de una sau două ore pe sesiune. Numărul minim recomandat de ședințe este, în general, de șase, dar terapia de grup continuă adesea până la un an sau mai mult.

 

Avantajele terapiei de grup

Psihologii cu pregătire teoretică diferită vor folosi terapia de grup pentru multe tipuri diferite de probleme și preocupări psihologice.

Majoritatea problemelor cu care se prezintă clientii au o oarecare legătură cu relațiile trecute sau prezente și cu modul în care cineva se simte despre sine, despre ceilalți și despre viața ca urmare a acestor relații. Fie că cineva a suferit pierderi, maltratări, respingeri, a fost împins într-un rol pe placul
celorlalți, sau oricare alt motiv care rezultă din experiența de viață, grupul este un mod direct și puternic de a accesa tiparele de relație și sentimentele față de sine care produc în prezent clientului un disconfort. De la anxietate, depresie, stimă de sine scăzută, probleme de comunicare sau furie, până la alegerea repetată a partenerului greșit, procesarea și înțelegerea experienței tale relaționale în timp real este o oportunitate puternică de schimbare.

Clienții pot practica aplicarea cunoștințelor și abilităților pe care le învață în terapia individuală, cum ar fi conștientizarea sentimentelor, sursa lor și capacitatea de a le exprima față de a le interpreta. Privind dinamica relației în timp real, deoarece reacțiile apar cu alți membri ai grupului, permite o dezvoltare profundă să se întâmple în mod natural. În timpul explorării, terapeutul sau alți membri pot observa lucruri care nu ar fi evidente în terapia individuală și pe care s-ar putea ca persoana respectivă să nu știe să le raporteze terapeutului său individual. Terapia de grup îi ajută pe oameni să învețe să fie mai autentici și să aibă un sentiment de sine mai plin și mai iubitor, să aibă relații mai sănătoase, să comunice eficient și să nu recreeze dinamica dureroasă a relației copilăriei în relațiile actuale. Aceste schimbări, combinate cu sprijinul grupului, duc la scăderea anxietății, depresiei, furiei și suferinței.

Dacă ești interesat de acest tip de terapie, contactează-ne pentru mai multe informatii!

PROGRAMEAZĂ-TE ONLINE