Ce este?

Psihoterapia este un termen generic care include o varietate de tehnici care utilizează de obicei dialogul și comunicarea și care sunt concepute pentru a îmbunătăți sănătatea mintală a unui client. În mod obișnuit, psihoterapia implică un terapeut și un client (clienți) care își discută problemele într-un efort comun de a descoperi problemele de bază și de a găsi soluții constructive.

Aceasta este o relație unică (între terapeut și client), în sensul că este strict confidențială și vă oferă posibilitatea de a fi complet cinstit cu sine dar și cu o altă persoană. Este aproape inevitabil ca un nou client să se teamă de judecată sau de respingere, mai ales atunci când este atât de deschis, de vulnerabil, dar rolul terapeutului nu este să te critice ci să te înțeleagă. Terapeuții sunt acolo pentru a te sprijini și a te ajuta să îți atingi obiectivele.

Cum functionează?

Studiile arată că terapia vorbirii, procesul de dezvoltare a unei relații cu un profesionist autorizat în sănătate mintală pentru a lucra prin emoții, gânduri și experiențe poate fi chiar cea mai eficientă metodă în tratarea depresiei, anxietății și stimei de sine scăzute.

Cele mai tipice tipuri de psihoterapie folosesc doar conversații vorbite, deși unele folosesc și alte forme de comunicare, cum ar fi scrisul, arta sau atingerea.

Este crucial să simți confort și o legătură cu terapeutul tau. De fapt, o bună alianță cu terapeutul este cel mai bun factor determinant în ceea ce privește dacă terapia va fi utilă.

Există multe stiluri diferite de terapie, dar toate se concentrează în jurul susținerii clientului să- și atingă obiectivele. Unele modalități de tratament utilizate în psihoterapie includ, dar nu se limitează la:

  • terapiile de orientare analitică;
  • terapia cognitiv-comportamentală;
  • terapia orientată spre soluție;
  • terapiile scurte;
  • terapia sistemică (ex.: de familie sau de cuplu);
  • interviurile motivaționale.

Clientul și terapeutul dezvoltă împreună obiectivele tratamentului și le revizuiesc pentru a evalua progresul. Este important ca pacientul să fie cât mai deschis și cinstit. Este imperativ să ai încredere că psihoterapeutul nu te va judeca și va avea o atitudine pozitivă necondiționată pentru tine. Dacă ai întrebări sau nelămuriri în timpul programărilor, ești încurajat să le împărtășești în mod deschis. Experiența psihoterapiei oferă clientului noi perspective și direcții de viață.

Dacă ești interesat de acest tip de terapie, contactează-ne pentru mai multe informatii!

PROGRAMEAZĂ-TE ONLINE